Vem bestämmer?

bestamma

När jag var yngre fanns det fortfarande män som skämtade om att deras fru var ”Regeringen”. Den formuleringen finns knappt längre. Det är dock fortfarande ganska vanligt att den ena parten i en relation bestämmer mer än den andra. Och i en del förhållanden är det just det om är överenskommelsen.

I min relation finns ingen sådan överenskommelse. Vi har en annan överenskommelse; att i alla viktiga beslut har båda två en oinskränkt vetorätt. För i viktiga beslut måste det kännas helt rätt för båda. Och ett veto känns rätt bra, iaf för mig. För då vet jag att min partner alltid är med i alla beslut, helhjärtat.

Under sommaren och hösten 2017 letade vi ny gemensam bostad. Vi hade varsin tvåa när vi träffades och hade försökt trycka ihop våra bohag i min lägenhet. Men för att det skulle kännas riktigt ville vi ha någon som var helt gemensamt.

Jakten på en lägenhet i Stockholm är inte helt lätt… Och det krävde många olika visningar innan vi hittade något som vi båda fastnade för. På vägen hann både jag och han förälska oss i olika objekt. Möblera dem i huvudet. Drömma om hur vi skulle gå runt i lägenheten. Men det var inte alltid samma lägenheter vi drömde om… Och först försökte jag få honom att förstå vad jag såg i just det eller det objektet. Men sedan insåg jag att om jag lyckades skulle jag komma att ångra mig sen. För hur skulle jag kunna leva med vetskapen att jag övertalat min partner till att bo någonstans där han egentligen inte ville bo?

Och det var där vi kom överens om veton. Så vi tillämpar nu veton även kring bröllopsplaneringen. Vi är båda delaktiga i allt samtidigt som vi båda nöjer oss när den andra säger nej – ingen argumentation, det bara är så. Så vi slipper lägga tid på argument och oenigheter.

Vilken tur att jag aldrig hade någon dröm om hur ”det perfekta bröllopet” skulle se ut. Vist har jag drömt om att gifta mig. Men mina drömmar har utvecklats med mig. Idag är jag mer öppen för olika förslag och alternativ, samtidigt som jag vågar säga nej till sådant som inte känns rätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *