Kvällstankar…

Där sitter han och lyssnar på vindar som viskar ”Olivestam, Olivestam, Olivestam”. Tänk om det kunde vara så enkelt, att vindars viskningar fick min blivande man att inse betydelsen av ett gemensamt efternamn. Under en lång tid har jag funderat på det här kring just val av efternamn. För min del handlar det inte om att jag tvunget ska behålla mitt efternamn. Hade Gustav haft ett efternamn som föll sig bra in på mig hade jag inte tvekat en sekund. Tro mig, jag har försökt att känna efter och fantiserat om att jag är ”Antonia Ståhl”. Det känns inte rätt, varken känslan av att säga det, skriva det eller läsa det. Tyvärr!

Vi är två envisa personer i denna diskussion. Jag tror inte Gustav har insett hur viktigt det är för mig att ha ett gemensamt efternamn. Sjävklart kan vi ha dubbelnamn och det är garanterat där vi kommer att sluta. MEN min önskan är att vi ska kunna mötas i att ha enbart ett ensamt och gemensamt efternamn. Jag förstår Gustavs känsla helt i att släppa taget om Ståhl. Jag menar, det är ju han, han har växt upp med det och blivit en identitet med det efternamnet. Tro mig jag förstår.

När jag föddes så kom jag till världen som Antonia Linnea Elgsten. Ett efternamn jag växte mig stark med och som jag älskade. Det var en stor del av mig då det var ovanligt, jag och mina syskon var framgångsrika inom sport och Elgsten var ju ett namn som folk la på minnet. Det låter larvigt men man blev igenkänd och förknippad med många positiva saker tack vare sitt efternamn. Livets bergochdalbana gjorde att jag i min senare tonår bytte efternamn till Olivestam. Jag stred länge mot det namnet och likaså mina två bröder. Vi var ju Elgsten. Det gjorde uppriktigt ont i mig samtidigt som det gjorde ont att inte vara enad med mamma och pappa samt min yngsta lillebror Anton som då var Olivestam. Det är en tillhörighet och tillhörigheten är viktig för mig.

Idag är Olivestam ett efternamn som jag älskar. Jag tycker det är så fint och jag bär det med stolthet. För mig känns det främmande att jag varit en Elgsten. Jag städade ur garderoben för något år sedan och hittade då en fotbollströja där efternamnet Elgsten var tryckt på ryggen. Det kändes så sjukt! Vem är det liksom?

Undrar vad prästen kommer att säga där i kyrkan om drygt fyra månader. Blir det Ståhl, Olivestam, Olivestam Ståhl eller Ståhl Olivestam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *