Bröllop utomlands!

Vem har inte funderat och fantiserat om att gifta sig utomlands? Det femte paret som vi möter i den här lilla miniserien är ingen mindre än min kusin Sofie och hennes man Peter. De gjorde just detta, gifte sig utomlands! Jag närvarade inte på detta bröllop men att få läsa och ta del av deras bilder och historia är helt fantastiskt!

image1

  • Vilka är ni? Kort presentation om er som par (familj) 
    Peter och Sofie Gimeson och vår nu 3-årige son Erik.
  • När och var gifte ni er? 
    Ungern, Tihany vid Balatonsjön.
  • Hur länge har ni varit ett par? 
    20 år, träffades våren 1998
  • När och hur fann ni varandra? 
    Vi träffades genom en studiekamrat till mig på en korridorsfest i Kalmar när Peter besökte henne.
  • Var det kärlek vid första ögonkastet? 
    Frågade Peter – hans svar var tydligt: NEJ! Kanske inte som man tänker sig kärlek vid första ögonkastet 😉
    Jag var på väg hem från festen, nattklubben, och Peter gick ikapp mig vid kapprummet och ville jag skulle stanna.
    Jag stannade men var väl sådär road på dansgolvet så Peter säger till mig ”Du kan väl iaf låtsas att du har roligt!” Han följde sedan med mig hem.
  • Vem friade? Hur gick det till? 
    Jag friade 2008 på skottdagen via ett brev. Hade planerat det länge och visste att han skulle vara i London på jobb den veckan så skrev ett brev och lade i hans väska utan hans vetskap. Det stod att det endast fick öppnas skottdagen. Jag visste mycket väl hur han skulle göra då jag visste han skulle vara ledig denna dag. Han skulle dra ut på det, leta upp ett kafé och sedan läsa brevet. Det var också så han gjorde, han skickade ett mms från kafét med en espressokopp och brevet öppnat. Texten i det meddelandet löd ”Jag läste brevet!”. Inget mera. Jag var på jobbet och det var vid lunchtid. Så nervös så jag skulle spricka…Hade dessutom fått i uppdrag att beställa en ny Mackmyra på Systembolaget denna dag som släpptes och precis när jag kom fram till infodisken så kommer ett sms där det endast stod Ja! Blev helt paralyserad och bad om ursäkt till killen vid disken att jag inte kunde minnas vad jag skulle beställa och gick ut.

image2

Planering av bröllop:

  • Hur gick de första tankarna kring bröllopet? (Tex, val av månad, datum, plats, gäster osv) 
    Jag hade tänkt ut det mesta innan jag friade och min önskan var att få ha det i Ungern dels för Peters ursprung är därifrån men också för vår första resa gick dit. Peter visade mig då den plats vi sedan gifte oss på och den är så vacker. Vi sade båda då att om vi skulle gifta oss så var det på den platsen. Och så blev det. Jag ville kunna bjuda på sol och bad vid Balaton och vi tyckte då augusti var bra val av månad. Dels för vi trodde det inte skulle vara så galet varmt men också för att alla kanske haft semester och skulle kunna planera en weekend med oss. Gästerna var givna, våra närmaste i familjen/släkten men framförallt våra vänner för vi ville ha en storslagen och glad fest med de vi tycker om. Vi ville också ha boende och festplats på samma ställe så alla kunde umgås och vara i sin egen hörna om de önskade på ett smidigt sätt. Vi hittade ett fint pensionat längst ner i byn med boenden och en fin festplats. Vi ville också ha en kväll innan bröllopet där alla kunde få möjlighet att lära känna varandra så vi startade med lite mat och lekar och poolhäng för de som önskade. Dagen D var bröllopet först kl. 18.00 så alla fick möjlighet att sola, bada och se sig om om man så önskade. Dagen efter bröllopet planerade vi en ungersk afton med mat i en lokal restaurang som avslut.
  • Vad var roligast med bröllopsplaneringen? 
    Detaljplaneringen med cateringfirman och det par som vi hyrde pensionatet och festplatsen av. Men vi har också mkt goda minnen, som vi ofta skrattar åt när vi pratar om just bröllopet, från våra besök nere i Tihany och i kyrkan med prästen Felix då Peter inför vårt bröllop behövde konvertera till katolicismen. Under dessa besök så satt vi alla tre runt ett bord på hans kontor/munkcell där han berättade för oss om katolicismen på ungerska och Peter fick sedan översätta till svenska åt mig. Till saken hör, att vår präst Felix (som han hette), verkade vara cirka 220 år gammal men vid otroligt god vigör vilket indikerades av badmadrasser och diverse träningsredskap som låg sporadiskt i munkcellen, hade ett mycket högtidligt och formellt språk. Min man Peter, född och uppvuxen i Sverige, talade vid den tidpunkten behjälplig ungerska som kanske sträckte sig till lättare konversationer såsom ”jag potatis äta” hade vissa svårigheter att fullt förstå innebörden i skapelseberättelsen och allt det där. Denna nivåskillnad i kommunikation resulterade ganska ofta i att min man började prata om helt andra saker under hela översättningsfasen för att verka förtroendeingivande och korrekt i Felix instruktioner och lärdom. Detta utvecklades till en situation då min man började säga saker som skulle få mig att skratta och jag skulle se hur länge jag kunde hålla mig. En översättningsfas kunde börja med ”Jesus och nattvarden” och avslutas med ”hur många nunnor tror du har varit i det här kontoret.”Dagen vi bestämde var 28/8-2009.
  • Vad var tråkigast/jobbigast med bröllopsplaneringen? 
    Logistiken och få allt att falla på plats för gästerna. Samt att jag tyckte synd om Peter som fick bråttas mellan mina krav på svenska och sedan försöka fullfölja dem med våra partners på ungerska på plats.
  • Höll ni sams under planeringen? 
    Ja.
  • Delade ni på planeringen eller var det någon drivande part?
    Vi delade på planeringen men Peter fick dra ett stort lass vilket blev givet då det var i Ungern och han kan språket och inte jag.
  • Stötte ni på något panikartat problem? Berätta gärna isf… 
    Inget jag kan minnas mer än att vi fick så otroligt varmt så vattnet vi beställt tog slut, men det löste cateringfirman åt oss.

Bröllopsdagen:

  • Hur var känslorna natten innan er stora dag? Kunde ni sova? 
    Tacksamhet för alla som flugit in till oss och som delade kvällen innan med oss med mycket skratt och tillrop. Somnade gott och var nöjda över att alla var på plats och njöt av tillvaron.
  • Berätta om hur morgonen såg ut, såg ni varandra under morgonen eller var ni på separata platser?
    Peter hade ”slutbesiktning” eller för att vara korrekt, bikt, vilket man traditionellt gör inom katolicismen som brudgum,  i kyrkan tillsammans med min pappa och sin bror Robert.  För första gången i våra liv tillsammans försov vi oss rejält så Peter missade frukosten och fick rusa upp till kyrkan med sina två vittnen hak i häl. Dagen blev ganska hektisk för honom pga detta samt för dricksvattnet hade nästan tagit slut, tårtorna och blommorna skulle komma med leverans, cateringfirman kom och började förbereda för kvällen och samtidigt hinna vara lite social med gästerna på området. Själv njöt jag av att ha min egen frisör med mig så han började tidigt göra mig i ordning på sitt rum där vi njöt tillsammans i många timmar. Det var en otroligt varm dag och vi insåg snabbt att alla skulle få en fantastisk dag i solen vid poolen, i byn eller vid stranden vid Balaton. Men också hur varm sittning vi skulle få i kyrkan och i festlokalen.
  • Hur var känslan under förmiddagen? 
    Vi hann inte tänka så mkt pga av att vi försov oss och schemat var fullspikat…plus att alla gästerna var på plats.
  • Hur kändes det när ni såg varandra? 
    Vi hade en lång  fotosession tillsammans innan kyrkan och det var så mysigt att få göra det i lugn och ro.
    Men vi var båda så fina och så lyckliga att alla var på plats och att allt blev som önskat.
  • Hur var det att gå in tillsammans framför nära och kära?
    Min pappa ledde mig in i kyrkan och lämnade över mig till Peter, följt av min tärna.
    Det önskade jag tidigt och var för mig viktigt i min relation till pappa att få göra så. image4
  • Kunde ni släppa planeringen på er dag och bara njuta av den? 
    Inte till en början då vår toastmaster inte var på hugget i början, men ganska snabbt så informerade vi honom igen om saker vi ville få sagda och sedan rullade festen bara på av sig självt och allt var så himla bra!
  • Bästa minnet från er dag? 
    Allas glada inställning och festinställning. Talen, sångerna och framförallt alla bus som gjordes under festen.
    Men ingen kommer någonsin glömma den värme som Ungern erbjöd dessa dagar…helt otroligt.
  • Finns det något ni skulle ändra, lägga till eller ta bort från er dag om ni fick chansen? 
    Vi hade nog kopplat på cateringfirman tidigare som stöd i vår planering. Vi hade också önskat vi kunde ha dokumenterat tiden då vi gjorde Peters konvertering.
  • Beskriv ert bröllop med tre ord: varmt (ur flera aspekter), kul och omtumlande
  • Vad är ert bästa tips till de blivande par som står inför sin stora dag? 
    Ha roligt och häng inte upp er på detaljer, det är bara ni som vet vad som missas. Utöver det, mat och dryck får inte ta slut eller vara begränsad, det var viktigt för oss att alla skulle vara mätta då vi tror att det styr mkt av stämningen. ”Hellre kåldolmar på torpet än en knäckemacka på slottet!” Utöver detta också att övernattande gäster kan bo i närhet alt med gångavstånd till festplatsen samt att transport är ordnat från t.ex. kyrkan för att underlätta och hålla ihop sällskapet och stämningen hela vägen.

image5

Tack Sofie och Peter för att ni delade med er av era bröllopsminnen!

One thought on “Bröllop utomlands!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *