Att gå ned i vikt inför bröllopet…

Hej! Jag har länge funderat på det här med att bröllop kan framkalla ångest, eftersom man vill vara sitt finaste (läs ”smalaste”) jag. Med andra ord är det många som hetstränar och går på konstiga dieter för att gå ned i vikt inför den stora dagen. Jag vill poängtera att det självklart är helt fantastiskt om ett bröllop kan motivera en till att göra en livsförändring. Men det jag tyvärr oftast ser är en hets som skapar ett dåligt förhållningssätt till träning, mat och kroppen än något balanserat och långvarigt.

Jag har många år bakom mig av ohälsosamt förhållande till mat, träning och min älskade kropp. Därför blev jag väldigt glad när jag förra året äntligen hittade ”min väg fram” och till ett välmående som kommer att hålla länge. Framförallt träffade jag Tony Fagerdahl som hjälpte mig att analysera nuläget och att bli en ”energi-jagare”. Efter blodtester, bivamätningar och samtal inså jag många saker. Bland annat hade jag uteslutit kolhydrater väldigt länge och att mina energidepånivåer därmed var brutalt låga, att jag inte rör mig tillräckligt i vardagen och att när jag väl tränar så ska pulsen upp. Det jag fått lära mig är ”basic” men så effektfullt:

 1. Att äta regelbundet igen (frukost, lunch, middag + 3 mellanmål) med allt en måltid ska innehålla (kolhydrater, protein och fett)
 2. Att öka min aktivitetsnivå (från ca 8000steg per dag till hela 16000steg). Jag går till och från jobbet. Jag kan prata i flera timmar om mina promenader och vad de gjort för mig. ENERGI WELCOME BACK.
 3. Att när jag tränar ska pulsen vara hög (!) och jag ska aktivera mina stora muskelgrupper så som ben.
 4. Att återhämtningen är VIKTIGAST och att kroppen måste känna sig trygg – inte stressa.

Det tog nästan ett år för min kropp att svara på förändringarna ovan, främst för att jag misshandlat den så länge med hetsätning, träning som straff etc. Nu äntligen litar min kropp på mig igen och jag känner att ENERGIN och ”gamla” Johanna är tillbaka. Jag orkar tänka, bara en sådan sak.

Det jag egentligen vill säga med inlägget är att jag kommit en lång bit på vägen att bli ett hälsosammare jag. Därför vill jag att mitt bröllop bara ska bli ytterligare en motivation till att upprätthålla det jag redan påbörjat, en livsstilsförändring där en del är att jag vill gå ned i vikt. MEN, det är inte allt och jag kommer ta det varsamt (med tanke på mina tidigare år av skittankar).
Johan och vänner är härliga på att peppa mig rätt – vi har exempelvis en rolig ”booster” där vi tillsammans räknar ned dagarna/veckorna till bröllopet men också antalet träningstillfällen. Vi hoppas få ihop 100 tillfällen var tills dess (snitt på 4 tillfällen/vecka) – och det ska vi ju klara av.

Hur tänker du på träning och hets att kroppen ska vara tipp-topp på din bröllopsdag?

8 thoughts on “Att gå ned i vikt inför bröllopet…

 1. Jag tycker för många fokuserar på att gå ner i vikt
  inför sitt bröllop för att vara sitt ”finaste jag”. Bara
  det att ofta går man ner i vikt som man inte kan
  bibehålla och så tittar man tillbaka på sina
  bröllopsbilder och tänker ”åh vad jag var smal där”
  och tror att det är så man alltid sett ut. Jag tycker
  man ska välja en klänning som man vet passar
  sin kroppstyp. En klänning man känner sig fin i
  precis i den kropp som man har!

  Tycker du är vacker och fantastisk precis som du
  är alla dagar i veckan och kommer tycka det både
  innan och efter din bröllopsdag! <3

 2. Jag tycker du ser och alltid ser helt underbar ut oavsett
  vad som står eller stått på vågen för det har jag ingen
  aning om. Johanna 2008, Johanna 2018, Johanna 2004 –
  har alltid tyckt att du är superfin i allt du är och som är
  Du både insidan och utsidan💕💕💕

 3. du har alltid strålat och gör det fortfarande och
  kommer alltid att göra, så fin som du är! längtar
  efter att få se dig i kärleks-glowet-deluxe på er
  bröllopsdag <3

 4. Så jäkla vettigt skrivit tycker jag! tycker också att
  man får ha vilken anledning man vill att äta och
  träna hälsosamt bara man gör det. För det kommer
  göra att man slipper välfärdsjukdommar och värk i
  kroppen som äldre. Jag ser bara skillnaden på bra
  mat och riktigt motion hos min skruppliga 62 åriga
  pappa som har ont överallt och som ligger inne nu
  på danderyd för åderförkalkning vs min 82 åriga
  ninjapigga morfar som vandrade i alperna förra året
  och inte har ont någonstans!
  Så Heja dig, hitta balans är en vinst du kommer
  njuta av hela livet inte bara bröllopet.

  1. Tack så jättemycket Frida! Ja precis – det är det långa loppet och balansen som räknas! 🙂 Hoppas din pappa kryar på dig och
   wow för din morfar ! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *