Bröllopsfotografering – före eller efter?

bröllopsfotografering

Jag vet att det är många av er som funderar på det här om ni ska fotas före eller efter vigseln. Så idag tänkte jag ge er ett par för och ”emot” för båda sätten så att ni har lite mer på fötterna när ni beslutar er för vad som passar er bäst.

Jag vet också att alla bröllopsfotografer har sina egna preferenser för vad som är bäst. Mitt råd är att ni funderar på hur ni vill att upplägget för hela er bröllopsdag ska vara. Därefter kan ni fråga er fotograf vad han eller hon tycker. Då har ni fått hela bilden och kan lättare ta ett beslut.

ida-olle-0081

Fotas före

Ni behöver inte vara ifrån era gäster efter vigseln och kan vara med under hela minglet själva också.

Ni kan ta ”first look”-bilder. Som den här ovan till exempel.

Ni får tid att vara tillsammans en stund innan allt börjar.

Du kommer vara nyfixad och fräsch och behöver inte oroa dig för att sminket ska rinna av glädjetårarna under vigseln.

Tänk på – fotas före!
Risken finns att några av era gäster ser er före vigseln (för att undvika det här är det ju dock bara att hitta en location som ligger en bit från vigselplatsen).

Kan bli lite stressigt om ni har en tidig vigsel.

Fotas efter

Ni har gott om tid att göra er iordning inför vigseln.

Ni ser inte varandra före och det uppstår en extra spänning inför vigseln.

Ni behöver inte hitta en plats som är dold för era gäster.

Tänk på – fotas efter!
Ni behöver smita ifrån era gäster en stund för att fotas (självklart går det att underhålla dom med något att dricka och ”snacksa” på medan de väntar så det är inte alltför synd om dom).

Om ni gifter er på våren, vintern eller hösten så blir det mörkt snabbt och ni kanske behöver anpassa fotograferingen efter ljuset. I alla fall något att tänka på. HÄR, kan ni läsa om när solen går upp och ner olika tider på året.

ida-olle-0091ida-olle-0161

Ja men vad blir bäst då? Det kan inte jag svara på för det beror helt och hållet på vad ni vill. Men, till alla er som har beslutsångest –  ni behöver faktiskt inte välja! Ni kan välja att köra både och eller varför inte ett helt annat upplägg? Ni kanske inte alls väljer att ta klassiska porträttbilder. Har ni en fotograf som är med er hela dagen eller i alla fall från vigsel och delar av kvällen så låt den personen fånga upp er korta stunder istället och framförallt fånga er utan att ni vet om det.

Kom ihåg – det är er dag and you do what you want to.

Fantastiska bröllopsfoton: Agnes Stenlund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *