Vigas utomhus eller i kyrkan?

Att ha vigseln utomhus kan innebära en del jobb kring planering och utsmyckning av vigselplatsen. Utöver all dekoration så måste man även tänka på ljudupptagningen när man är utomhus. För ett par år sedan var jag på ett bröllop där man hade vigseln utanför festplatsen, vilket var jätte fint! Men det var verkligen svårt att höra när prästen pratade, vinden tog upp mycket av ljudet. Så om ni planerar att ha vigseln utomhus tänk på att välja en plats där det inte blåser så mycket och att ni har rätt ljudanläggning. Oftast brukar festlokaler har tillgång till högtalare och mikrofoner som man kan låna, i annat fall kan man hyra in på egen hand.

Som jag tidigare har skrivit har jag aldrig haft en tydlig bild på hur jag vill att mitt drömbröllop ska se ut, utan bilden har vuxit fram nu under planeringsperioden. Däremot har jag alltid drömt om att gifta mig i en kyrka.

Det är något som tar tag i en när man kliver in i en pampig kyrka med stora vackra kristallkronor och dekorerade fönstermålningar från golv till tak. Bara tanken av att stå vid altaret i en kyrka ger mig gåshud. En mäktig känsla helt enkelt. Så himla skönt att även Leo känner det samma, så vi är eniga om valet av kyrklig vigsel.

Jag kontaktade bokningscentralen på Svenska kyrkan i Göteborg för att undersöka vilka kyrkor som fanns lediga den 2a juni. Fick ett jätte bra bemötande och svar på alla mina frågor kring vigseln. Eftersom att varken Leo eller jag är medlemmar i Svenska kyrkan, så blev jag rekommenderade att skicka in en ansökan om inträde till Svenska kyrkan ganska så omgående. Vi preliminär bokade Haga kyrkan i Göteborg, och så fort anmälan har blivit godkänd så är kyrkan bokad! Nästa steg är att boka in ett möte med prästen där vi går igenom vigselgudstjänsten och musiken.

Tänk på:

 • Anmälan om inträde skickas eller lämnas till församlingen på den ort där du är folkbokförd. (Även om ni gifter i en annan stad/ församling)
 • Transport från kyrkan till festplatsen, även för era gäster.
 • Dekoration är inte tillåtet i de flesta kyrkor
 • Vigseln tar ca 30 min, gästerna kan anlända ca 15 min innan och stanna ca 15 efter för fotografering utanför kyrkan.
 • Glöm inte att beställa hindersprövning från Skatteverket.paul-lisa-av-jenny-blad20120706_0472
  Foto: 
  Jenny Blad, Haga kyrkan

  moroccan style lanterns for aisle decor - night wedding ideas

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *