Bröllopsbudget 📝

Bröllop, Budget |


NĂ„got av det absolut viktigaste nĂ€r du ska sĂ€tta igĂ„ng att planera Ă€r att skapa en Budget. Jag gissar pĂ„ att det Ă€r sjĂ€lvklart för mĂ„nga av er och vissa av er tĂ€nker – hur viktigt Ă€r det egentligen? Trust me – det Ă€r A och O. Dels för att det sak bli kul att planera, för finns det nĂ„gonting som Ă€r jobbigare Ă€n att stressa över pengar? Och Ă€ven för att underlĂ€tta nĂ€r ni ska göra era val. BestĂ€m redan frĂ„n början vad ni Ă€r beredda att lĂ€gga och fördela sedan kostnaderna dĂ€refter.

Vad behöver man ha i sin bröllopsbudget?
Jag och Herman har gjort sÄhÀr; Allt som Àr relaterat till förberedelser, ceremoni och fest Àr i vÄr gemensamma budget, sedan har vi separata budgetar för vÄra outfits.
I vÄr gemensamma budget Àr följande;

  • Vigsel (vigselringar, övrigt som eventuellt behövs i/ utanför kyrkan)
  • Festlokal (Hyra, Personal, dukning, porslin, frakt etc.)
  • Mat
  • Alkohol
  • Blommor (Buketter, blomsterarrangemang)
  • Grafiskt (menyer, bordplaceringskort, bordsplacering, program etc.)
  • Pynt
  • Fotograf
  • Musik
  • Bröllopsnatt – Hotell
  • Inbjudningskort
  • Porto (till inbjudningskort)

Excel Àr ett fantastiskt verktyg för budgeten, om ni inte kÀnner att det Àr ett program ni Àr bra pÄ kan jag berÀtta att youtube Àr er nya bÀsta vÀn. Om inte annat hittar ni massor med bra mallar ni kan ladda ner pÄ google. Det finns sÄklart andra verktyg ni ocksÄ kan anvÀnda, men om ni ÀndÄ har excel pÄ datorn kan det ju vara skönt att slippa lÀgga ut pengar Àven pÄ det?

NÀr ni sedan ska ta beslut pÄ tex. lokal, blommor eller mat, be om offerter sÄ ni kan jÀmföra, ni mÄste inte ta första bÀsta. Det viktiga Àr ju att det blir bra och att det Àr inom budget.
I eran budget ska ni Ă€ven fylla i utfall sĂ„ ni Ă€r sĂ€kra pĂ„ att ni i slutĂ€ndan ”rĂ€ttar maten efter magsĂ€cken”, if you know what I mean.

Budgeten kanske inte Àr nÄgot alla tycker Àr det roligaste att hÄlla pÄ med, men det Àr vÀldigt nyttigt. Jag kan sÀga att nÀr man stÄr dÀr och ska vÀlja Àr det lÀtt att det drar ivÀg om man inte har en budget i bakhuvudet.
Vi bestĂ€mde redan innan att vi skulle ta ut en kuvertkostnad. Dels behöver vi inte saker till vĂ„rt ”nya hem” eftersom vi har bott med varandra i snart fem Ă„r, och vi ville dessutom kunna ha en stor rolig fest. Vi firar hellre detta med vĂ„ra familjer och vĂ€nner Ă€n att fĂ„ kristallglas vi inte har plats med.
Vi frĂ„gade Ă€ven vĂ„ra vĂ€nner vad dem tyckte om idĂ©n med kuvert, och det visade sig att dem flesta föredrog det, ”gud vad skönt att slippa leta presenter”.
Dock betalar inte kuverten ens hÀlften av bröllopet, men en del i alla fall. Det hjÀlper oss att kunna ha vÄrt drömbröllop.

SÄ HUR mycket kommer vÄrt bröllop att kosta?
Om vi rÀknar bort kuverten sÄ landar resten pÄ ca. 100.000kr, och dÄ Àr bÄde vigselringar och 2 nÀtter i bröllopssvit inrÀknat, inte sÄ galet ÀndÄ? Vi Àr ju tvÄ som delar pÄ det, och surprise surprise sÄ började jag spara till detta för lÀÀÀÀnge sedan.

Jag hade dock tvĂ„ budgetar förberedda (jag hade ingen aning om vad Herman tyckte innan vi förlovade oss gĂ€llande typ av bröllop). Jag hade en budgetvariant och en drömvariant (det blev ”drömvarianten”, ooops..). Är ni intresserade av hur en budetkalkyl för ett bröllop för mindre Ă€n halva priset kan se ut? Kommentera gĂ€rna!

Massa kramar,

2 svar pĂ„ “Bröllopsbudget 📝

  1. Cilla sÀger:

    SpÀnnande, inte tÀnkt pÄ att man kan ta kuvertavgift. FÄr man frÄga hur mycket ni tar?

    Svara
    1. Frida Forsberg sÀger:

      Absolut 😊 vi kommer ta 950kr per person. Kuvertet ligger pĂ„ 1200kr per person men vi stĂ„r för mellanskillnaden đŸ‘đŸ»

      Svara

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *