Santorini & vulkanvandring

Santorini är helt klart en av de mest romantiska platser jag har varit på tillsammans med Leo. Hit ska man åka om längtar efter en lugn och fridfull semester, långt bort från alla måsten.

Vi flög ner med Norwegian, jättesmidigt med direktflyg och det kostade inte alls mycket. Ett annat alternativ är att flyga till Kreta och därifrån ta färjan över till Santorini, vilket kan vara en upplevelse i sig.

På en av de högsta klipporna i Fira hade vi hyrt ett vackert rum med en stor och öppen balkong mot havet. Kafieris hotel erbjöd en oslagbar utsikt i en magisk atmosfär, så fridfullt och lugnande. De svalkande vindarna som svepte in från havet var som en len fjäder mot kroppen. Jag kan inte beskriva med ord vilken harmonisk känsla det var. Att vakna till en rofylld soluppgång och avnjuta en härlig frukost vid poolen, det måste upplevas!

Santorini är en relativt liten ö med många små gränder, framförallt en hel del upp- och nedförsbackar. Så för att ta oss runt på bäst sätt hyrde vi en vespa, så himla smidigt! Rida på åsnor var också ett alternativ, men absolut inget för oss. Stackars åsnor som fick gå upp och ner från alla kringliga vägar.

På norra sidan av Santorini ligger Oia som är mest känt för de vitkalkande husen med koboltblå tak. Dessutom en av Greklands mest fotograferade platser! Utbudet av restauranger är stort och många vill få chansen att uppleva solnedgången från sitt middagsbord. Ett hett tips är därför att boka bord på förhand. Minns inte riktigt vilka restauranger vi åt på, men utsikten var magiskt från de flesta platserna. Romantiska middagar till spektakulära solnedgångar tillsammans med ens blivande.. ja ni förstår nog känslan.

Då Santorini är en vulkanö hittar man främst lavastränder täckta av svart, grusig sand. Så om man är ute efter mjuk och vit sand får man åka till någon annan närliggande ö, exempelvis Kreta. Favoritstranden var Akrotiri, även kallad för ”den röda stranden”. Ett tips är att ta med sig badtofflor då sanden är mörk och därför lättare absorberar solljuset. Alltså stor risk att bränna fötterna på den varma sanden om man inte är försiktig!

Befinner man sig på en vulkanö så måste man ju ta sig till en aktiv vulkan och valet föll på Nea Kameni – vulkanen som sägs ha utplånat Atlantis. Utflykten startade med en båttur ut till ön som följdes av en ca 50 minuters promenad upp till kratern i 35 graders värme. Oförberedd som jag var dök jag upp i flip-flops … Lösa stenar & grus som fastnade mellan tårna i kombination med stark svaveldoft & extrem värme gjorde vandringen lite tuffare än jag trott. Var det värt det? Absolut! Det kändes nästan som att vara på en annan planet. En fantastisk upplevelse & en utsikt som är svår att beskriva med ord!

Utflykten avrundades med ett dopp i en av öns varma källor. Vet inte vad jag tyckte om att bada i rostbrunt varmvatten, men leran som fanns på havets botten skulle tydligen föryngra huden med flera år! Så jag passade på att köra en gratis peeling men det slutade med att hela jag var orangefärgad. Tips, ha inte ljusa badkläder på er här då vattnet färgar av sig.

Smekmånad, destinationsbröllop eller en långweekend – oavsett vilket så är Santorini ett fantastiskt vackert resemål som jag hoppas att alla en dag får chansen att uppleva.

Nu längtar jag tillbaka lite extra…

Frukost med bedårande utsikt över havet

 

Solnedgång i Oia
Infogad bild 24
I väntan på solnedgången

Infogad bild 19

Infogad bild 2
Hej hej från vår lyxiga vespa!

Infogad bild 6
På toppen av den aktiva vulkanen Nea Kameni

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *