Planera utomhusbröllop

Planerar ni ett utomhusbröllop eller utomhusvigsel? Ja, då gäller det att antingen veta hur man kan blidka vädergudarna eller så vet ni hur ni lägger upp en riktigt bra plan B.

För det är det som krävs när ni planerar delar av, eller hela bröllopet utomhus. Jag har haft flera utomhusvigslar och även hela utomhusbröllop och jag kräver alltid att vi ska gå igenom och planera en alternativ lösning. Och för det första, ni som väljer utomhus behöver en stor dos med is i magen och helst inte känna att hela er dag hänger på att vädret. För hur mycket man än kan påverka så kan man inte påverka vädret.

blidka-vädergudarna

Brudparet på bilden hade ett magiskt bröllop i den svenska skärgården och gästerna skulle transporteras med båt, vigsel skulle ske utomhus och även delar av kvällen var utomhus. Veckan före deras bröllopsdag så öste regnet ned och väderprognoserna spådde regn, regn och åter regn. Det gjorde att de inte kunde varken duka eller dekorera dagarna före som de hade tänkt. Det fick styras om till bröllopsdagen. När Johan och Nadia vaknar på lördagen så syns inte ett moln till på himlen och så fortsatte det till nästa dag då regnet återigen öste ned. Det kan man kalla tur (eller så har de ett hemligt knep som jag inte fått reda på än).

Men vad skulle då deras plan B kunnat vara? Jag skulle sett över möjligheten med en täckt båt till att börja med. Jag skulle också sett till att det fanns ett mindre tält vid båtbryggan så att väntande gäster kunde stå under tak. Därefter skulle jag sett över möjligheten att sätta upp ett tält på vigselplatsen, som i det här fallet var en brygga. Det skulle också funnits gott om filtar och paraplyer. Och kom ihåg, det här behöver ni köpa långt i förväg! Spar kvittot och behöver ni inte använda det så är det ju lätt att lämna tillbaka.

Men bästa lösningen är nästan alltid att hitta en lokal i närheten som funkar minst lika bra som ert utomhusalternativ. Det brukar både bli billigare och mysigare. Tänk då på att ni kanske också vill inreda och skapa en annan stämning på platsen inomhus om det är så att regnet öser ner utanför. Ljus, blommor och kanske något varmt att dricka till gästerna redan före ceremonin. Med det sagt så vill jag ändå säga att jag älskar utomhusbröllop, det gäller bara att planera väl.

Mina bästa tips för att planera ett utomhusbröllop:

  • Fundera på om ni har tillräckligt med is i magen och känn efter så att ni inte känner att ALLT hänger på vädret.
  • Vill ni vara utomhus – ja då ska ni vara det! Våga!
  • Planera för en plan B om regnet öser ner. Och skapa helst en plan som känns minst lika bra som er plan A.
  • Utomhusvigsel? Ringa in er vigselplats och skapa en inomhusmiljö utomhus.
  • Tält? Se över det tidigt i er planering då det kan bli rätt kostsamt. Kanske känner ni någon som ni kan låna tält av? Tänk då på att be om hjälp att bygga tältet dagarna före.
  • Blött gräs? Erbjud era gäster dessa små gobitar, eller lägg ut mattor/golv.
  • Lika viktigt att planera för riktigt varma dagar! Se till att era gäster har möjlighet till skugga (alt pappersparaplyer) och alkoholfri dryck.
  • Lyx! Anlita en bröllopskoordinator veckan före eller dagarna före er bröllopsdag som kan lösa alla akuta situationer på plats. Så kan ni släppa allt och bara njuta.

Lycka till med alla era utomhusbröllopsplaner! Vill ni höra mer från Nadia och Johans bröllop så kan ni göra det HÄR.

Foto: Johanna Svedberg

Stora kramar, Lisa

sjobodenkvall

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *