Buksnes kirke

Kyrkan vi ska gifta oss i heter Buksnes kirke och byggdes i denna version 1905. Vi bokade vår tid i somras och fick den senaste tiden 15:30. Så här i efterhand känns tiden rätt bra. Man får gott om tid på förmiddagen och det är lättare att hålla igång hela kvällen, då alla gäster kan ta det lugnt på förmiddagen.

Det är flera saker som är annorlunda under vigseln i Norge än i Sverige och när vi var på vårt bokade besök i kyrkan första gången så blev det väldigt tydligt att rutinen att viga samkönade inte riktigt sitter ännu.

Vår trevliga vaktmästare behövde beskriva hur det skulle gå till ”om” vi var en man och en kvinna. Alla blanketter vi skulle fylla i var så pass icke-inkluderande att jag inte fyllt i någon av dem, utan skickat över informationen i ett eget mejl.

Eftersom jag som Svensk känner mig som gäst så har jag vänligt poängterat varje gång något varit tokigt, men sedan låtit det vara. Jag har en stor respekt för hur långt vi har kommit på ganska kort tid. När jag kom ut ur garderoben så sa kyrkoherden i Nacka församling: ”måste du berätta det för alla? ”

Vi har ännu inte bokat vår präst, de allra flesta är positiva idag till samkönat äktenskap inom kyrkan. Men de allra flesta har också varit med om att bemöta homosexuella i bästa fall som jag blev bemött, i sämsta fall något mycket värre. Jag får återkomma hur det går med att hitta rätt präst när det närmar sig.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *