Första paret ut!

bro%cc%88llop-1

Första paret ut i denna miniserie av bröllopsberättelser är mina föräldrar. Jag själv närvarade på detta bröllop men förstod kanske inte riktigt där och då innebörden av ett bröllop. Jag låter intervjun tala för sig innan jag ger mina minnen från denna dag.

Låt oss bekanta oss med er! Vilka är ni? Antonias föräldrar, Cristian och Agneta. Cristian är en matematiker med teknikintresse som inte alltid kommit ihåg att barnen behöver mat och ska hämtas och lämnas. Agneta är arbetstålig socionom som också är bokmal och orienteringsnörd.

När och var gifte ni er? Vi gifte oss den 22 maj 1999 i Vimmerby kyrka. Vi har varit ett par i cirka 20 år.

Hur träffades ni? Vi möttes på jobbet. Cristian var unga friska 30 och Agneta på stabila 38. Båda var då i äktenskap.

Var det kärlek vid första ögonkastet? Som kvinna och äldre insåg man ju hur det låg till… men vi försökte stå emot känslorna. Och det visade sig ju vara omöjligt.

Vem friade? Hur gick det till? Det var inte det där typiska frieriet, inget frieri alls egentligen. Det var ömsesidigt och ett väldigt viktigt beslut utifrån våra barn. Vi hann åka ut i en hage en förmiddag i maj en vecka innan bröllopet och snabbt förlova oss mellan barnens matcher och tävlingar.

Några härliga minnen från den korta bröllopsbubblan: Det var viktigt att våra familjer, övriga släktingar och vänner skulle få träffa varandra. Vårt minsta barn Anton var tre veckor gammal och jag minns att bröllopsklänningen syddes in i midjan de sista dagarna. Det var sommarvärme hela veckan fram till vigseln, då ösregnade det! Men det betyder ju lycka, sägs det!

Tips inför den stora dagen? Det bästa tipset är att känna sig själv bra som människa då det blir ett genuint och bra val av en partner man älskar och är villig att kompromissa med under ett helt liv. Om man nu inte lyckas med detta får man säga att vi (Agneta och Cristian) hade tur som fick ”andra chansen”. Det har inte alltid varit lätt men man får inse att ibland är det nöd och ibland är det lust och allt däremellan. För själva bröllopsdagen finns bara ett tips: NJUT!

Beskriv ert bröllop med tre ord: Tillit, passion och kompromisser!

Tack mamma och pappa för att ni ställde upp och svarade på några av mina måååånga frågor. Jag minns deras bröllopsdag och jag minns att det regnade, var grått och kallt. MEN, samtidigt fanns den där värmen. Kärleken mellan min mamma och min pappa. Som ni kanske kan lista ut är Cristian inte min biologiska pappa men han är min pappa. Jag och mina två bröder, Petrus och Simon var brudtärnor. Ja jag skulle nog kalla bröderna för brudtärnor också. Jag minns att jag var så nervös när vi gick in i kyrkan. Man var så liten och alla tittade liksom ner på en vilket gjorde känslan ännu mer nervös. Det bjöds på sång och jag får starka minnen än idag när jag hör Tommy Nilssons – Öppna din dörr. På vägen ut från kyrkan trampade jag på mammas klänning, fortfarande pinsam känsla i kroppen när jag tänker på det. Kvällen tillbringades i Folkets Park i Vimmerby. Mitt minne från den kvällen är att jag tillsammans med flera andra barn (ja barn var tillåtna då) dansade och mimade tills tröttheten tog över. Vi barn fick sova över hos mormor och morfar medan föräldrarna tog in på en av stadens stugbyar ;).

Det som jag tycker är så härligt med den här berättelsen/intervjun är att det är väldigt lite planering i det här. Det är inga stora tankar om att hitta den rätta klänningen, hur blommorna ska vara, att sminket ska sitta perfekt eller att saker och ting ska matchas. Det bara är! Det var inget romantiskt frieri på en sandstrand eller en alptopp. Det var ett gemensamt beslut om att ”vi vet att vi vill leva med varandra resten av livet, så vi gifter oss”. Det var lite pang på och jag tycker det är otroligt fint! Det är det som är så underbart med kärleken! Jag har fått se den där kohagen som de förlovade sig i och jag ska erkänna att den är otroligt vacker! Inte alla som förlovar sig i en kohage ;).

Här har vi en bild som mamma letat upp på oss från kyrkan. Ser ju att hållningen var spot on redan då 😉 och grymt fina outfits på brorsorna och fotogeniska är vi alla tre som ni kan se!

bro%cc%88llop-2

One thought on “Första paret ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *